dilluns, 11 de maig de 2015

El bilingüisme mata. Del canvi climàtic al canvi idiomàtic. Pau Vidal.

1.- Resum del llibre.

El llibre ens parla en un temps futur, concretament trenta anys després que s'aprovés la Llei de Normalització Lingüística. I en aquests temps, Pau Vidal fa un diagnòstic: el bilingüisme no funciona. Només un 36% de parlants habituals i una "mala salut filològica" que el deteriora cada dia mes, el català queda lluny de la normalitat. Pau Vidal, amb el concepte de "el bilingüisme mata" pretén ser molt crític amb la creença de que la llengua en pot parlar tothom i també amb les enquestes com a mètode d'aproximació a la realitat social. Joan Solà va dir una vegada: el català no s'està morint per falta de parlant sinó per falta de català, i això es el que intenta transmetre Pau Vidal amb aquesta novel·la. Intenta reflectir que la supervivència no depen només de la quantitat de parlants, sinó també de la qualitat de la llengua. A més a més, Pau Vidal altera el "canvi idiomàtic" i en descriu els símptomes que escampen els mitjans i les xarxes socials. Finalment, proposa l'única cura possible: elevar el català a llengua oficial única del futur Estat. 

2.- Crítiques favorables a la premsa.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/01/el_bilinguisme_mata_105995.php
La idea principal d'aquesta crítica seria en què Albert Ventura, autor d'aquest article, està d'acord amb el pensament que Pau Vidal reflecteix en aquesta novel·la, el pensament de que el bilingüisme mata.

http://www.ara.cat/media/tecnologia-bilinguisme-mata_0_1348665187.html
La tesi d'aquest article seria el fet de que la tecnologia que tant important és per a la nostra societat, només trobem casos en que només et parlen en castellà, en català no ho trobem mai.

3.- Crítiques desfavorables a la premsa.

http://www.ara.cat/suplements/llegim/antidot-contra-loptimisme-sobre-catala_0_1299470185.html
La idea principal d'aquesta crítica és que diu que Pau Vidal posa una trampa en el llibre, que aquesta és la que consisteix a exhibir la quantitat i inventar-se la qualitat, en aquest cas de la llengua.2 comentaris:

  1. Vinga, que et falten les crítiques desfavorables!

    ResponElimina
  2. Et falta l'entrada sobre les eleccions municipals!!!

    ResponElimina