dilluns, 1 de juny de 2015

Núria Güell

NÚRIA GÜELL

La Núria Güell és una artista, activista social, exalumne de l'Institut Vidreres, però jo la definiria més com que és una persona. La seva obra és fruit de la indignació, del malestar, i té com a objectius sacsejar les consciències i provocar canvis reals en la societat, a més a més de servir de instrument per al poble. Senyala públicament i posa en un compromís els organismes governamentals, les forces de seguretat o els grans poders bancaris. Ho fa sempre treballant al límit de la llei, assessorada per diferents professionals, i amb una repercussió directa en la seva pròpia vida.

PROJECTES 

Valor #1
Aquesta obra està estructurada en dos parts: La primera és un vídeo en el que es pot veure com tatuen a la Núria Güell de forma permanent la frase "El día de mañana" a la planta del peu dret. La segona és les fotos realitzades diàriament en les quals es pot observar el desgast que pateix la frase tatuada, com a resultat del caminar diari. Finalment, només queda la part de "el día de" ja que per la seva situació al peu, quedarà tatuat tota la seva vida. Amb això la Núria ens intenta transmetre que la tendència a projectar-nos cap a l'endemà condiciona la nostra manera de viure el present.

Ayuda humanitaria
Aquest projecte es basa en un intercanvi de serveis. La Núria es va oferir com esposa a qualsevol cubà que volgués emigrar cap a Espanya, tot pagant-li les despeses del casament i el vol. Després, va demanar a tots els interessats que li escriguessin una carta d'amor i aquestes serien jutjades per unes prostitutes de Cuba. La carta guanyadora seria el noi amb el qual es casaria. Així ho va fer i el noi cubà va aconseguir nacionalitat Espanyola. Actualment s'han separat tot trencant aquest contracte que els unia.

Fuera de juego
La Núria comptava amb un amic immigrant africà que no tenia contracte de treball i que havia de renovar el seu permís de residència. Així doncs va decidir fer un projecte que aquest consistia en jugar a l'escondite amb els espectadors de l'exposició. Ell sempre s'amagava i els visitants havien de trobar-lo. Aquest contracte de treball li va arreglar la seva situació legal i no va haver d'amagar-se més de la policia a la seva vida quotidiana.

Mesures de desajust
Aquest projecte consisteix en, a causa d'un premi guanyat, només amb 4000 euros crear un paradís fiscal a Panamà. La Núria i en Levi Orta van ser assessorats per un equip d'ESADE, els mateixos que van assessorar a l'Urdangarín. Van crear aquesta empresa a Panamà en deu dies i amb menys de 4000 euros, però només en van fer ús durant mig any. En una segona fase del projecte que van anomenar "Arte Político Degenerado. Protocolo ético" vinculat al centre d'art Reina Sofia de Madrid, van fer la donació d'aquesta empresa a un col·lectiu d'activistes anticapitalistes. Després d'això, van organitzar un debat al Reina Sofia que a discutir sobre la contradicció d'aquesta pràctica, la qual també podem veure a l'Arts Santa Mònica.

Personalment, em satisfà molt poder veure com la Núria ha arribat tant lluny i està tant implicada en el que és la seva vida: l'art. Estic molt orgullosa d'ella, ja que ha estat a la meva família durant 16 anys i de fet, per a la meva família hi segueix essent. Des de que era ben petita que estic amb ella i he vist la seva evolució, de fet vaig anar a la seva exposició a Girona del projecte Valor #1. És per això que em satisfà i em complau poder fer aquesta entrada al blog sobre ella i poder-la treballar a ella i a tots els seus projectes ja que jo puc garantir que és increïble tot el que fa, però ella és més increïble com a persona.
3 comentaris:

  1. Poca feina per una hora... Procura acabar-la el més aviat possible...

    ResponElimina
  2. Encara no has fet l'entrada d'en Pau Vidal (un NO PRESENTAT equival a un zero)...

    ResponElimina